fbpx
Μοιραστείτε το:

Τι είναι η νευροψυχολογική αξιολόγηση;

Είναι μία μη επεμβατική διαδικασία που επιτρέπει την αξιολόγηση της μνήμης και των υπολοίπων νοητικών λειτουργιών του εξεταζόμενου, όπως είναι η προσοχή, ο λόγος, η κρίση κλπ. 

Σε ποιους απευθύνεται;

Απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν παρατηρήσει αλλαγές στις νοητικές τους λειτουργίες και θέλουν να ελέγξουν το επίπεδό τους προκειμένου να διαπιστωθεί αν χρειάζεται να απευθυνθούν σε έναν ειδικό γιατρό για περαιτέρω διερεύνηση και αντιμετώπιση του προβλήματος.

Επιπλέον, η νευροψυχολογική αξιολόγηση είναι αναπόσπαστο μέρος του πρωτοκόλλου παρακολούθησης των ανθρώπων με άνοια, καθώς αποτελεί μία αντικειμενική μέτρηση της νοητικής κατάστασης του ατόμου που εξετάζεται. Τα αποτελέσματα της νευροψυχολογικής αξιολόγησης δίνουν στον γιατρό πολύτιμες πληροφορίες τις οποίες αξιοποιεί σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του (ιατρικό ιστορικό, εξετάσεις κλπ) ώστε να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις σχετικά με τη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου.

Ποια είναι η χρησιμότητά της;

Επιτρέπει τον εντοπισμό διαταραχών των νοητικών λειτουργιών μη αναμενόμενων για την ηλικία και το μορφωτικό επίπεδο του ανθρώπου που εξετάζεται, ακόμα αν οι δυσκολίες αυτές είναι πολύ ήπιες και δεν έχουν γίνει αντιληπτές από τον ίδιο ή τους οικείους του. Τα αποτελέσματα της νευροψυχολογικής αξιολόγησης αξιοποιούνται για την έγκαιρη διάγνωση και παρακολούθηση της εξέλιξης της Ήπιας Νοητικής Διαταραχής, της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών Άνοιας.

Μπορεί η νευροψυχολογική αξιολόγηση να δείξει αν θα πάθω στο μέλλον Αλτσχάιμερ;

Όχι, η νευροψυχολογική αξιολόγηση δεν έχει προγνωστική αξία. Μπορεί όμως να δώσει λεπτομερή στοιχεία σε σχέση με την νοητική κατάσταση του ανθρώπου που εξετάζεται όπως διαμορφώνεται τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και να εντοπίσει ακόμα και πολύ μικρές αποκλίσεις από το φυσιολογικό, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελούν ενδείξεις μίας αρχόμενης νόσου.

Τι περιλαμβάνει η διαδικασία της νευροψυχολογικής αξιολόγησης;

Περιλαμβάνει τη χορήγηση μίας σειράς νευροψυχολογικών δοκιμασιών (τεστς). Με απλά λόγια, πρόκειται για μια σειρά ερωτήσεων στις οποίες ο εξεταζόμενος καλείται να απαντήσει είτε προφορικά, είτε γραπτά. Οι δοκιμασίες δεν αξιολογούν τις γνώσεις που έχει αποκτήσει κανείς στο σχολείο ή την ευφυία, αλλά τις νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου.

Πόσο διαρκεί;

Συνήθως, διαρκεί 30 – 60 λεπτά. Η διάρκειά της ποικίλει ανάλογα με το λόγο για τον οποία πραγματοποιείται, το είδος και τη βαρύτητα των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο εξεταζόμενος, την ηλικία, το μορφωτικό του επίπεδο κ.ά.

Πού πραγματοποιείται;

Η νευροψυχολογική αξιολόγηση πραγματοποιείται στο Κέντρο Διαταραχών Μνήμης, το οποίο βρίσκεται στο Χολαργό Αττικής. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρόσβαση στο Κέντρο και το ωράριο λειτουργίας μπορείτε να βρείτε εδώ.

Υπάρχει στο Κέντρο Διαταραχών Μνήμης νευρολόγος;

Όχι, στο Κέντρο Διαταραχών Μνήμης δεν υπάρχει νευρολόγος. Αν, με βάση τα αποτελέσματα της νευροψυχολογικής αξιολόγησης, κριθεί απαραίτητη η περαιτέρω διερεύνηση των δυσκολιών του ατόμου που εξετάζεται από γιατρό, ο εξεταζόμενος παραπέμπεται σε εξειδικευμένους στις άνοιες νευρολόγους με τους οποίους συνεργάζεται το Κέντρο Διαταραχών Μνήμης. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση των ατόμων με άνοια, η συστηματική παρακολούθηση από γιατρό είναι απολύτως απαραίτητη προκειμένου να πραγματοποιούνται οι ενδεδειγμένες εργαστηριακές εξετάσεις, να συνταγογραφείται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και να παρακολουθείται η πορεία της νόσου.

Μπορώ να έχω ένα αντίγραφο των αποτελεσμάτων της νευροψυχολογικής αξιολόγησης;

Φυσικά. Μέσα σε 24 ώρες από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σας μπορείτε να παραλάβετε τη νευροψυχολογική έκθεση όπου περιγράφονται αναλυτικά τα όποια ευρήματα. Μπορείτε να δώσετε την έκθεση στο γιατρό σας ώστε να είναι ενήμερος για την νοητική σας κατάσταση ή να την κρατήσετε στο ιατρικό σας αρχείο για μελλοντική αναφορά.

Πώς μπορώ να κλείσω ραντεβού;

Για πληροφορίες και ραντεβού, καλέστε στο 699 3305422 εργάσιμες ημέρες και ώρες ή στείλτε το μήνυμά σας στο contact@trainyourbrain.gr